22 November was het praktijknetwerk te gast bij DK Polyester voor een werkbezoek met als thema Circulaire Economie en de grondstoffentransitie. In een gevarieerde groep van ambtenaren, ondernemers en onderzoekers/docenten gingen we met elkaar het gesprek rondom deze transitie aan. In elkaars schoenen staan, verbinden. Dat bleek de rode draad te zijn deze middag.
Transparant en met enthousiasme vertelde DK Polyester’s Serge Knook over het biobased polyester wat zij ontwikkelen. We bespraken met hem wat de middag hem gebracht heeft en waarom deze zo belangrijk geweest is. “Met de nieuwe inzichten die ik heb op gedaan probeer ik mijn project nu te versterken”, aldus Serge.
Hoe heb jij de middag ervaren?
Ik vond het waardevol dat er een gevarieerde groep mensen vanuit verschillende disciplines aanwezig was. Zo krijg je vanuit verschillende invalshoeken input op je casus. Ook zorgde de speelse manier van werken voor nieuwe perspectieven. Als ondernemer ben je erg geneigd praktisch en doelgericht aan de slag te gaan. Hierdoor mis je soms de connectie met de grotere beweging waaraan je bijdraagt. Met de nieuwe inzichten die ik heb op gedaan probeer ik mijn project nu te versterken. Een van de deelnemers wees me bijvoorbeeld op een nieuwe manier van kijken naar een van mijn stakeholders. Met zijn manier zou ik mijn product beter kunnen laten aansluiten bij de behoeften van deze stakeholder, dat is interessant! Als ik een nieuw project zou starten zou ik een aantal dingen wel anders aanpakken, mede door de kennis die ik tijdens deze sessie heb opgedaan.
Waarom zouden andere ondernemers moeten deelnemen aan een sessie zoals deze?
Het is interessant om te zien hoe andere ondernemers het doen. We kunnen veel van elkaar leren en zouden moeten samenwerken om een sterke beweging tegenover de gevestigde orde neer te zetten. Samenwerken werkt hierin beter dan dat je allemaal individueel relatief kleine stappen probeert te maken.
Verder helpt het anderen, zoals lokale overheden en kennisinstituten, om de taal van ondernemers te snappen. Om je eens echt in elkaars schoenen te verplaatsen en eerstehands ervaringen te horen en te delen.
Waarom zou je als ondernemer een sessie zoals 22 november verzorgen?
Het is als ondernemer in deze lastige transitie belangrijk om met veel mensen die dezelfde groene ambities hebben te netwerken. Jezelf open en kwetsbaar opstellen en feedback vanuit de invalshoek van anderen krijgen, vergroot je inzichten. Het is de tijdsinvestering zeker waard.
Onze eerste elektrische auto is een feit.
Duurzaam denken én doen; recycle uw gebruikte polyester…
Help ons vooruit en onderneem zelf ook duurzamer door uw niet meer functioneel bruikbare polyester producten te retourneren.
Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat onze producten een levensduur van circa 100 jaar kunnen hebben. In de praktijk komt er echter een deel van de door ons geproduceerde en geleverde ‘polyester’ producten voortijdig in de reguliere afvalstromen terecht en dat is een gemiste kans. Deze producten kunnen – mits goed gesorteerd – uitstekend gerecycled worden, waardoor het milieu minder belast wordt dan bij verbranding van deze reststroom het geval is. Daarom bieden wij onze klanten de mogelijkheid hun gebruikte polyester producten te laten recyclen door ze bij ons in te leveren. Deze regeling is belangrijk om het hergebruik van de materialen waaruit polyester is opgebouwd te stimuleren en het past in onze toekomstvisie waarbij we circulair willen gaan produceren.
Waarom recyclen? Recycling draagt bij aan een betere wereld; minder uitstoot van CO2, geen uitputting van fossiele brandstofbronnen en natuurbehoud. Recycling betekent het terugwinnen van grondstoffen uit afval en deze opnieuw gebruiken. Dit levert een besparing van grondstoffen en energie op. Een besparing van grondstoffen, omdat er geen nieuwe grondstoffen voor nieuwe producten gebruikt hoeven worden. Een energiebesparing, omdat de hoeveelheid benodigde energie voor recycling beduidend lager is dan voor de productie van nieuwe grondstoffen.
Door op bovenstaande foto te klikken kun je meer lezen over ‘van jutenzak tot matrixbord’!
Wilt u uw gebruikte polyester retourneren? Bel ons op nummer 0167 524 343.